Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Villámgyors szállítás diszkrét csomagolásban 1 munkanapon belül! 25.000 Ft felett ingyenes kiszállítás az egész ország területén!

Kapuzárási pánik férfiaknál - jelek és megoldási lehetőségek

Kapuzárási pánik férfiaknál - jelek és megoldási lehetőségek
Biztos ismerős a kép az 50 év feletti, kicsit kopaszodó, de festett hajú fickóról, akinek pálmafás inge félig szét van gombolva, eközben éppen nekidől újonnan vett tűzpiros sportautójának, amiből fiatal párja integet. Megmosolyogtató a gondolat, ugye? De ne legyünk ennyire közhelyesek! Vajon mi lehet az oka, hogy biztos anyagi és családi háttérrel rendelkező férfiak szinte egyik napról a másikra megváltoznak? Miért tesznek úgy, mintha 25 évesek lennének? Miért szakítanak és hagyják hátra feleségüket, sokszor gyermekeiket is? Vajon minden férfi átesik egy ilyen időszakon? Hogyan előzhető meg és hogyan kezelhető? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre is keressük a választ!

A kapuzárási pánik férfiaknál

A fenti kérdésekre a válasz röviden: a kapuzárási pánik miatt. 

Bár neve arra utalhat, mégsem az a fajta pszichés probléma, mint a pánikbetegség, inkább egyfajta krízisként tekinthetünk rá. A kapuzárási pánik fő oka a hormonális változások. A hormonháztartásunk állapota, működése kihat mind a testi mind a lelki egészségünkre. A férfi elsődleges nemi hormon, a tesztoszteron, 25 éves kor után fokozatosan csökkenni kezd. Ez egy teljesen természetes, élettani folyamat. A tesztoszteron az, ami meghatározza a férfias megjelenést, úgy mint a szőrnövekedést, az izomerőt, a maszkulin testfelépítést. Ahogy lassul a hormon termelése, hatására a férfiak többsége például kopaszodni kezd. A felborult hormonháztartás miatt beindulhat a hízás, nehezebbé válik az izomépítés. Megjelenhet a potencia zavar, vagy a libidó csökkenés. Ezek mellett és ezek okán kialakulhat egy általános rosszkedv, esetleg szorongás és frusztráció, mivel a tesztoszteron befolyásolja a közérzetet, hiánya feszültebbé, hirtelenharagúvá tehet.

 

kapuzárási pánik - kopaszodás

 

Természetes, hogy ahogy megváltozik a tükörkép, esetenként egy pocakosabb, kevésbé aktív és attraktív ember néz vissza, változtatni szeretnénk ezen az állapoton. Lehet, hogy a hirtelen és nagyfokú változások jó ötletnek tűnnek ebben a helyzetben, mégis megfontolt és hosszútávú döntésekre van szükség. A libidócsökkenést nem oldja meg egy fiatalabb barátnő- vagy csak esetenként- de rossz hatással lesz a már felépített, szerető családra, a lelkiismeretre, és ez szintén okozhat depresszív hangulatot.

A régóta vágyott, drágább dolgok, utazások, élmények vásárlása bár nem feltétlenül negatívak, de fontos átgondolni, hogy tényleg bírja-e a büdzsé, valóban szükség van-e rá. Ezekben a dilemmákban hatékonyan segíthet egy pártatlan szakember. Érdemes olyan pszichológust enyhébb esetben coachot választani, akinek szakterülete a kapuzárási pánik, aki esetenként a helyzet javításának orvosi hátterében is tud irányt mutatni.

A megoldásban a lelki támogatáson túl nagy segítség lehet a tesztoszteron pótlása. Ennek segítségével a szervezet újra, lendületesebben termeli a férfi nemi hormont, ezzel helyre billentve az elvesztett egyensúlyt. Ma már ilyen készítményből többfélét is megtalálhatunk akár a boltok polcain vagy webshopokban.

Fontos, hogy mindig biztonságos helyről vásároljunk, hiszen bár gyógyszernek nem minősülő étrendkiegészítő tabletta, mégis hatása miatt jelentős a gyógynövények biztonságos forrása.

Választhatunk többféle 100%-ban természetes hatóanyagú kapszulák közül. Ezeknek legtöbbször, más összetevők mellett, a maca, a királydinnye, a maral gyökér, a görögszéna kivonat a fő hatóanyaguk. Nem a hormont pótolják, hanem a szervezet természetes tesztoszteron pótlását serkentik.

A tesztoszteron fokozók segítenek a szervezet tesztoszteron szintézisében, javítják és elősegítik a test hormontermelését. Ezáltal előmozdítják az izom növekedését, a teljesítmény javulását, a potencia zavarok, és a lelki egyensúly helyreállításában is hatásosak. Eredményességüket a farmakobotanika, a gyógynövénytan bizonyítja.
(A tesztoszteron fokozók mellett a különféle testi tünetekre is alkalmazhatunk étrend-kiegészítőket, így például merevedési probléma esetén, egy minőségi növényi potencianövelő is sokat segíthet a helyzeten.)

A kiegészítő étrend kiegészítő terápia mellett a tesztoszteron szintet orvosi felügyelettel injekcióval, géllel vagy HCG terápiával is hatékonyan növelhetjük. Fontos, hogy ezt csak szakember felügyelete mellett tegyük, hiszen ezek a módszereket csak vérvétel általi hormonpanel vizsgálat után alkalmazhatók. Ilyen kezelésekbe orvosi felügyelet nélkül ne kezdjünk, hiszen ha a probléma nem egyértelműen a teszteron pótlásával kezelhető, akkor többet ártunk, mint használunk. Ezek a gyógyszerek általában vényre kaphatóak, hiszen több ellenjavallata van és mellékhatásai is lehetnek. Kizáró okok lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek, a vese-máj- és szívbetegségek.

 

A kapuzárási pánik pszichés oldala

 

kapuzáráso pánik pszichés okai

 

A kapuzárási pánik kialakulásának több oka van, lelki oldaláról nézve, az elmúlástól, az elszalasztott lehetőségtől való félelem. Az ember életében minden életszakasz végén és elején jelentkezhet egy úgynevezett válság, ami az adott szakaszt elgyászolja, illetve felkészül a következőre, az újra. Ez nem csak életkorhoz, hanem eseményhez is köthető, akár a diplomázás után a munka világába való belépés, akár a házasságkötéskor, a szingliségtől vagy függetlenségtől való búcsúzás. Jelképesen a lány- és legénybúcsúk is ebben az átmenetben való könnyebb feldolgozást szolgálják.

Az életünk ünnepeire tekinthetünk úgy, mint ezeknek az átmeneteknek a teljes megélése. Legyen szó diplomaosztó bankettről, ballagásról vagy tejfakasztó vagy babaváró buliról, az esküvő utáni lagziról vagy akár a születésnapokról.

Fiatal felnőtt korban kialakulhat az úgynevezett kapunyitási pánik. Ekkor a sok lehetőség, az első munkahely kérdése foglalkoztatja az egyetemet, a tanulást éppen befejező, a felnőttség "kapuján" belépő fiatalt. Ilyenkor bent ragadhat a kényelmes, felelősségmentes "mama-hotel" helyzetben, ahol bár felnőttként él, mégis kevesebb a feladat és az elvárás.

A következő életszakasz nehézsége az életközepi válság lehet, aminek jellemzője, hogy az ember az egészségével kezd rendkívül körültekintően foglalkozni. Ha valaki ezzel küzd, gyakrabban jár el szűrésekre, nagyon figyel a teste jelzéseire, egy-egy tünetet komolyabban vesz, mint előtte. Jobban odafigyel az étkezésre, akár drasztikus életmódváltásba kezd.

Az életközepi válságból könnyen kialakulhat a kapuzárási pánik. Ilyenkor a meg nem élt élmények hiánya, a mulandóságtól, a befejezetlen ügyektől való félelem okán hajlamos lesz az ember hirtelen, átgondolatlan döntéseket hozni, amivel sokszor meglepi családtagjait ismerőseit. Ezek a változások természetesen lehetnek pozitívak is, ha nem hatalmasodik el, nem irányítja egyoldalúan a mindennapokat. Kellő önreflexió nélkül azonban sokszor negatív irányba fordulhatnak. Ha azt érezzük, hogy ez a fajta pánikszerű döntéshozatal, ami érintheti akár a családi életünket, akár a munkahelyi döntéseinket, rossz irányba tart, érdemes felkeresni egy szakembert, aki segít a lelki kihívások rendbe tételében.

Érezhetjük magunkat motiválatlannak, szomorúnak, frusztráltnak. És éppen ennek az ellenkezője is normális: belekezdenénk rengeteg dologba, rengeteg újba, amiről ezidáig csak álmodoztunk, amiket idő vagy pénz -vagy mindkettő- hiányában nem tudtunk megvalósítani. Izgalmassá válhat egy új kaland reménye, ezzel egyidőben a nosztalgiázás is nagy teret kap.

Tudatosítani kell, hogy ezek a változások, ezek a vágyak milyen fontosak és ami kézzel fogható, megvalósítható, azt ne féljünk megtenni. Ugyanakkor rendkívül fontos, hogy hallgassunk a józan észre, merjük kikérni számunkra fontos emberek véleményét, és merjünk támogatást kérni, ha úgy érezzük, nem tudjuk egyedül megoldani a helyzetet. Egy szakember, vagy akár egy szexkönyv sokat segíthet szexualitásunk és testünk megismerésében, amely akár ebben az időszakban is átlendíthet a nehézségeken.
Előfordulhat, hogy a kapuzárási pánik csak a hormonok játéka és tesztoszteron pótlással könnyen kezelhető. De figyeljünk oda magunkra, a vágyainkra, ha kell, változtassunk, mindezt mégis a környezetünkre is tekintettel.