Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Gyors szállítás diszkrét csomagolásban 1 munkanapon belül! 25.000 Ft felett ingyenes kiszállítás az egész ország területén!

Amit tudni akartál a ginseng hatásáról és alkalmazásáról

Amit tudni akartál a ginseng hatásáról és alkalmazásáról

A ginseng jótákony hatásairól ódákat lehet zengeni, számos étrendkiegészítő hatóanyagai közt megtalálhatod ezt a növényt, de vajon tudod, hogy pontosan mi is az a ginseng, mire jó és hogy hogyan alkalmazhatod? 

Összeszedtük a legfontosabb tudnkivalókat a ginsengről!

Mi is az a ginseng?


A ginseng az egyik leggyakrabban használt gyógynövény a világon. Az Egyesült Államokban és más országokban is népszerű alternatív gyógyászati hatóanyagként tartják számon, amelyet a különböző egészségügyi előnyökért használnak.

A ginseng két fő fajtája a koreai ( vagy dél-koreai) ginseng (Panax ginseng) és a szibériai ginseng (Eleutherococcus senticosus).

A ginsengről szóló kutatások azt sugallják, hogy ez a növény valószínűleg javítja a test különböző funkcióinak hatékonyságát, beleértve a fizikai teljesítményt, a stresszt, a memóriát, a szellemi éberséget és az alvást. A ginseng a kutatások eredményei alapján javíthat a szexuális funkciókon, beleértve az erekciós zavarokat is.


Azonban a ginseng hatásosságáról szóló kutatások eredményei néhol ellentmondásosak, és további kutatásokra van szükség a végső megállapítások eléréséhez. Mindazonáltal az eredmények bíztatóak, ezért is olyan népszerűek a ginseng-tartalmú étrendkiegészítők.

A ginseng használata mellett azonban különböző mellékhatások is felléphetnek, beleértve a szívritmuszavarokat, a fejfájást, a szédülést és a hasmenést. Mivel a ginseng hatásai más gyógyszerekre is reagálhatnak, fontos, hogy ha rendszeres alkalmazást igénylő gyógyszereket szedsz, egyeztedd háziorvosoddal, vagy kezelőorvosoddal, mielőtt a ginseng használatát elkezdenéd.

 

Ginseng hatása férfiakra

A ginsengről végzett eddigi kutatások arra engednek következtetni, hogy a férfiaknak is javulhat a szexuális funkciója a ginseng fogyasztása során. Az egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginseng javíthatja a merevedési zavarokat, az erekciós funkciót, a sperma minőségét és a libidót.

A ginseng képes javítani a véráramlást, ami növelheti a pénisz erekcióját és fenntarthatóságát.

Megjegyzendő, hogy a ginseng fogyasztásának ezen javító hatásai még mindig folyamatban lévő kutatások tárgyai, így a végleges eredmények még nem teljesen bizonyítottak, mégis a ginseng jótékony hatásait már évezredek óta alkalmazzák a népi gyógyászatban, így ha a fenti területeken szeretnél javítani, érdemes kipróbálnod a ginseng hatóanyagú potencianövelő termékeket.

 

Ginseng hatása nőkre

A ginsengről végzett kutatások azt sugallják, hogy a nőknek is javulhat a szexuális funkciója a ginseng fogyasztása során. Az egyes kutatások azt mutatják, hogy a ginseng segíthet fokozni a libidót, a szexuális vágyat és a szexuális teljesítményt.

Ezenkívül a ginsengről végzett kutatások azt is sugallják, hogy a ginseng nőknek segíthet javítani a stressz és a fáradtság tüneteit, valamint a memóriát és a koncentrációt.

A terhesség vagy a szoptatás alatt történő ginseng fogyasztásának biztonságosságát illetően nincsenek elegendő kutatások. Az orvosok általában elkerülik a növényi kiegészítők, beleértve a ginseng fogyasztásának ajánlását is terhesség vagy szoptatás alatt, mivel a növényi kiegészítők hatásai a terhes nőkre vagy a csecsemőkre még nem ismertek.

A legjobb, ha megbeszéled a terhesség vagy a szoptatás alatt történő ginseng fogyasztásának lehetőségét az orvosoddal. Az orvosod tudni fogja, hogy megfelelő-e a ginseng fogyasztása a jelenlegi egészségi állapotod szerint, és tájékoztatni fog a lehetséges kockázatokról is.

 

A ginseng használata, ginseng fogyasztása 

ginseng fogyasztása

A ginseng a különböző formákban érhető el, beleértve a friss gyökereket, a szárított gyökereket, a ginseng-kivonatokat, a ginseng-teákat, a ginseng-kapszulákat és a ginseng-szirupokat.

Az alábbiak a ginseng egyes formáinak fogyasztására vonatkozó javaslatok:

 • Friss ginseng-gyökér: A friss ginseng-gyökért lehet fogyasztani, forralva vagy szeletelve és hozzáadva a főtt ételekhez.
   
 • Szárított ginseng-gyökér: A szárított ginseng-gyökereket lehet fogyasztani, forralva vagy főzve, és teák készítésére használva.
   
 • Ginseng-kivonat: A ginseng-kivonatot lehet fogyasztani, kapszulákban vagy tablettákban. Az ajánlott adagolást mindig olvasd el a csomagoláson vagy kérdezd meg orvosodat.
   
 • Ginseng-tea: A ginseng-teát lehet fogyasztani, önmagában vagy hozzáadva más teákhoz, például a zöld teához.
   
 • Ginseng-kapszula: A ginseng-kapszulát a csomagoláson vagy orvosod által ajánlott adagolás szerint lehet fogyasztani.
   
 • Ginseng-szirup: A ginseng-szirupot lehet fogyasztani, önmagában vagy hozzáadva más ételekhez vagy italokhoz.

 

Megjegyzendő, hogy a ginseng fogyasztása mellett jelentkező mellékhatások is lehetnek, beleértve a szívritmuszavarokat, a fejfájást, a szédülést és a hasmenést. Emiatt a ginseng használatát mindig orvosod konzultációja után javasolt. Mivel a ginseng hatásai más gyógyszerekre is reagálhatnak, fontos, hogy ha rendszeres alkalmazást igénylő gyógyszereket szedsz, egyeztedd háziorvosoddal, vagy kezelőorvosoddal, mielőtt a ginseng használatát elkezdenéd.

 

A ginseng adagolása

A ginseng adagolása eltérő lehet a különböző formákban (pl. kivonatok, tabletták, teák) és a kívánt hatásoktól függően. Az ajánlott adagolás függ a ginseng típusától és a fajtájától is.

Az alábbiak a néhány leggyakrabban használt ginseng típus adagolásának ajánlott átlagos adagjai:

 • Északi ginseng (Panax ginseng): 200-400 mg kivonat, naponta 2-3 alkalommal

 • Dél-koreai ginseng (Panax ginseng): 100-200 mg kivonat, naponta 2-3 alkalommal

 • Szibériai ginseng (Eleutherococcus senticosus): 200-400 mg kivonat, naponta 2-3 alkalommal

Az ajánlott adagolás lehetőleg ne haladja meg a napi 4 grammot, és ne fogyassz ginseng-kiegészítőket hosszabb időn át, mint 8 hét, mert ez növelheti a mellékhatások kockázatát.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a ginseng fogyasztásának hatásai egyénenként változhatnak, így az ajánlott adagolást személyre szabva kell meghatározni. Az orvosoddal való megbeszélés ajánlott minden esetben, mielőtt ginseng-kiegészítőket fogyasztanál. Az orvosod segíthet meghatározni a számodra legmegfelelőbb adagolást, figyelembe véve az egészségi állapotodat, a jelenleg szedett gyógyszereidet és a kívánt hatásokat.